Online
1 Vizitator
Parteneri

O tornadă se formează numai dacă se îndeplinesc condiții meteorologice particulare: vânturi cu direcții diferite în funcție de altitudine și o masă de aer cald și umed suprapusă cu o masă de aer rece și uscat. Aceste condiții nu se produc frecvent în cea mai mare parte a locurilor din lume dar este o zonă în care ele se prezintă cu regularitate din cauza conformației sale orografice. Este vorba despre “ Tornado Alley”, cunoscută și ca “bulevardul tornadelor”, pe teritoriul Marilor Preerii Americane care pornesc din Texas, traversează Kansas și Illinois, până în Canada. În mijlocul Munților Stâncoși și Apalași, curenții reci proveniți din Canada se suprapun peste curenții calzi și umezi din Golful Mexic, provocând cea mai puternică instabilitate atmosferică.

În fiecare an în Statele Unite se produc circa 200 de tornade, dintre care cea mai mare parte între aprilie și septembrie, chiar în aceste zone.

Între 3 și 4 aprilie 1974 s-a produs un record pur și simplu: în 24 de ore “bulevardul tornadelor” a fost măturat de 148 de tornade!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Unde se află bulevardul tornadelor?, 10.0 out of 10 based on 2 ratings

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


× six = 18