Online
1 Vizitator, 1 Bot
Parteneri

Nicolae Timofti este noul preşedinte al Republicii Moldova, acesta a fost ales cu 62 de voturi, toţi deputaţii au votat în favoarea sa. Se încheie astfel o criză politică care a început în aprilie 2009.

Republica Moldova a stat 917 zile fără preşedinte.

Înaintea începerii votului din parlamentul Republicii Moldova, Igor Dodon, liderul de grup al socialiştilor, a anunţat că va vota pentru preşedintele Republicii Moldova, ceea ce înseamnă că existau 62 de voturi, suficiente pentru ca preşedintele să fie ales.

Nicolae Timofti a spus că printre priorităţile sale sunt relaţiile bune cu România şi Ucraina, combaterea corupţiei, dar şi retragerea forţelor străine, este vorba de Armata Federaţiei Ruse, de pe teritoriul Republicii Moldova.

Până acum Nicolae Timofti a deţinut funcţia de preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, informează Radio Chişinău.

El a fost ales şef al statului cu votul a 62 de deputaţi, în timp ce minimul necesar este de cel puţin 61 de voturi din totalul celor 101.

Pentru Nicolae Timofti au votat 58 de deputaţi din Alianţa pentru Integrare Europeană, trei deputaţi socialişti şi deputatul neafiliat Mihai Godea.

Partidul Comuniştilor a boicotat alegerea şefului statului.

Nicolae Timofti este al patrulea preşedinte al Republicii Moldova şi a fost ales după o criză politică de aproape trei ani, timp în care deputaţii de la Chişinău nu au reuşit să aleagă un şef al statului.

Preşedinte interimar de la 30 decembrie 2010 până în prezent, a fost Marian Lupu.

Din septembrie 2009 şi până în decembrie 2010, preşedinte interimar a fost Mihai Ghimpu.

Noul preşedinte va depune jurământul în cel mult 45 de zile dupa alegeri.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Tara fara presedinte de aproape trei ani!, 10.0 out of 10 based on 2 ratings

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


6 − two =