Aurorele polare (boreale cazul în care acestea apar în apropiere de Polul Nord, australe în cazul în care acestea apar aproape de Polul Sud) sunt fenomene luminoase formate din benzi late colorate în roşu, albastru sau verde. Cauza acestora o reprezintă energia din vântul solar care interactioneaza cu atmosfera Pamantului. În cazul în care particulele electrice de vânt solar lovesc straturile superioare ale atmosferei, excită atomii de aer (azot şi oxigen), permițând trecerea electronilor pe o orbită mai externă și mult mai energetică. Dar electronii se întorc rapid la locul lor şi în acest astfel emit un exces de energie sub formă de lumină.
Faptul că aurorele polare au loc numai la latitudini mari este o consecinţă a geometriei câmpului magnetic terestru. Particulele de vant solar, care au sarcină electrică, sunt atrași spre polii magnetici, care corespund aproximativ cu poli geografici.
Numai în cazul valurilor de vant solar excepțional de intens se pot vedea, aurorele la latitudini mai joase, aşa cum sa întâmplat în 1959 când a avut loc evenimentul din Carrington, care a fost cea mai mare furtună solara înregistrată vreodată. Aurorele au fost vizibile chiar şi la latitudini mai mici, în Statele Unite şi Europa atunci fiind momentul cand s-a înțeles cauza acestor evenimente, constatând că Soarele, în acele zile, avea pete solare deosebit de mari.
Ce sunt aurorele boreale?,
Leave a Reply