Online
1 Vizitator
Parteneri

Pluto a fost descoperită de astronomi în 1930 şi a fost imediat pusă pe lista  planetelor din Sistemul Solar. Până în 1978 se credea că a ar fi mai mare decat Mercur, dar, prin descoperirea satelitului ei, Charon, s-a inteles care este adevărata ei masă  : circa două zecimi din cea a lui Mercur (si o cincime din cea a Lunii noastre). Rămânea totuşi, mult mai mare decât Ceres, cea mai mare dintre obiectele prezente în centura principală de asteroizi.

Cu toate acestea în 2005, au fost descoperite Quaoar, Sedna şi Eris, sau mai bine zis, trei obiecte de dimensiuni comparabile cu Pluto. În acel moment, trebuia decis dacă să clasifice pe acestea din urmă ca planete sau ca Pluto sa fie declasată. În 2006 a devenit evident ca Eris era chiar mai mare decât Pluto şi a început să se vorbească de o a zecea planetă. În august 2006, în cadrul celei de-a XXVI Adunării Generale a Uniunii Astronomice Internationale, se decide introducerea unei noi categorii de planete pitice. O Planeta Pitica este un corp ceresc ce orbiteaza in jurul Soarelui, are o masa suficienta pentru ca propria gravitatie sa-i permita sa atinga o forma cvasi-sferica, nu distrus nimic din jurul orbitei sale si nu este satelit. Toate celelalte obiecte ce orbiteaza in jurul Soarelui, exceptand satelitii, formeaza colectivitatea Corpurilor Mici ale Sistemului Solar.

Pluto, Ceres şi Eris au fost atribuite în noua categorie. În 2008, două alte obiecte, Haumea şi MakeMake, au fost clasificate ca planete pitice, şi o altă duzină de corpuri cerești descoperite recent sunt gata curând să fie adugate pe acesta listă.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (7 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
De ce Pluto a fost declasată ca planetă pitică?, 10.0 out of 10 based on 7 ratings

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


two − = 0