Online
1 Vizitator
Parteneri

O cometă este un corp ceresc destul de mic care călatoreste pe o orbită în Sistemul Solar de obicei este eliptică foarte alungită, care trece neobservată în majoritatea existentei sale. Aceasta este, în principiu un fel de asteroid cu mărime de zeci de kilometri sau mai puțin, compusă din roci, praf, gheaţă şi compuşi organici.

În mod paradoxal, această compoziție îl face unul dintre cele mai întunecate obiecte din Sistemul Solar, mai negru decât cărbunele.

Cu toate acestea, atunci când cometa se apropie suficient de mult de Soare, absorbţia de căldură cauzată de culoarea sa închisă, permit formarea acestor spectaculoase obiecte cereşti. Straturile exterioare de gheaţă se dezmembrează și creează fluxuri de praf şi gaze, care formează o atmosferă rarefiată destul de mare în jurul nucleului numit comă.

Spre deosebire de nucleu, coma devine extrem de strălucitoare, atât pentru reflecţia  luminii, cât şi ca rezultat al ionizarii de gaze cauzate de vântul solar. Vântul solar, duce apoi la formarea unei enorme cozi strălucitoare care este îndreptată în direcţia opusă Soarelui

Dintr-un mic nucleu de cateva zeci de kilometri se poat forma comete de mărimea Soarelui şi cu cozi lungi de până la 150 de milioane de kilometri!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.0/10 (6 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +3 (from 3 votes)
De ce sunt cometele așa spectaculoase?, 7.0 out of 10 based on 6 ratings

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


5 × eight =