Online
1 Vizitator
Parteneri

Suprafata

Jocurile se pot disputa pe suprafete naturale sau artificiale, in conformitate cu regulamentul competitiei respective.


Dimensiuni

Terenul de joc trebuie sa fie de forma dreptunghiulara. Lungimea liniilor de margine trebuie in toate cazurile sa fie mai mare decat lungimea liniilor de poarta.
Teren fotbal
Lungimea
cel putin 90 m
cel mult 120 m
Latimea
cel putin 45 m
cel mult 90 m

Jocuri internationale

Lungimea
cel putin 100 m
cel mult 110 m
Latimea
cel putin 64 m
cel mult 75 m


Marcajul terenului 

Terenul de joc trebuie sa fie marcat cu linii. Aceste linii fac parte integranta din suprafetele pe care le delimiteaza.
Liniile de demarcatie mai lungi se numesc linii de margine. Cele doua linii mai scurte se numesc linii de poarta.
Toate liniile au o latime de cel mult 12 cm.
Terenul de joc va fi impartit in doua jumatati prin linia mediana.
Punctul de la centru terenului va fi marcat la mijlocul liniei mediane. In jurul acestui punct, se va trasa un cerc cu raza de 9,15 m.


Suprafata de poarta

La fiecare capat al terenului de joc se va delimita o suprafata de poarta cu urmatoarele caracteristici:
Se vor trasa doua linii perpendiculare pe linia de poarta, la 5,50 m de la partea interioara a fiecarui stalp al portii. Aceste linii se vor intinde in terenul de jos pe o distanta de 5,50 m si vor fi unite printr-o linie trasata paralel cu linia de poarta. Spatiul delimitat de aceste linii si linia de poarta se nueste suprafata de poarta.


Suprafata de pedeapsa

La fiecare capat al terenului de joc se va delimita o suprafata de pedeapsa cu urmatoarele caracteristici:
Se vor trasa doua linii perpendiculare pe linia de poarta, la 16,50 m de la partea interioara a fiecarui stalp al portii. Aceste linii se vor intinde in terenul de joc pe o distanta de 16,50 m si vor fi unite printr-o linie trasata paralel cu linia de poarta.
Spatiul delimitat de aceste linii si linia de poarta se numeste suprafata de pedeapsa.
In interiorul fiecarei suprafete de pedeapsa, va fi marcat punctul loviturii de pedeapsa, la 11 m de la mijlocul liniei de poarta care uneste stalpii portii si la egala distanta de acesti stalpi.
In interiorul fiecarei suprafete de pedeapsa se va trasa un arc de cerc cu raza de 9,15 m care are ca centru punctul loviturii de pedeapsa.


Steagurile

La fiecare colt al terenului de joc, trebuie fixat un steag cu un suport neascutit care va avea o inaltime de cel putin 1,50 m de la pamant.
La fiecare capat al liniei mediane poate fi fixat un steag asemanator, la cel putin 1 m de la linia de margine, in exteriorul terenului de joc.


Arcul de cerc de la coltul terenului de joc

De la fiecare steag de colt, se va trasa un sfert de cerc cu raza de 1 m in interiorul terenului de joc.


Portile

Portile trebuie fixate in centrul fiecarei linii de poarta.
Ele sunt alcatuite din doi stalpi verticali care se vor monta la distanta egala de steagurile de la colt si vor fi uniti la varf printr-o bara transversala.
Distanta interioara dintre cei doi stalpi va fi de 7,32 m, iar partea inferioara a barei transversale se va afla la 2,44 m, de la pamant.
Cei doi stalpi si bara transversala vor avea aceeasi latime si grosime care nu trebuie sa depaseasca 12cm. Linia de poarta are aceeasi latime ca si stalpii portii si bara transversala. Pot fi montate plase fixate de porti si la pamant in spatele portilor, cu conditia ca ele sa fie bine prinse pentru a nu jena portarul.
Stalpii portii si bara transversala trebuie sa fie de culoare alba.


Masuri de securitate

Portile trebuie sa fie bine fixate in pamant. Portile mobile nu pot fi folosite decat daca corespund acestor cerinte.


Decizii ale International F.A. Board

Decizia 1
Daca bara transversala s-a deplasat sau s-a rupt, jocul va fi oprit pana cand bara va fi reparata sau asezata la locul ei. Daca repararea nu este posibila, jocul trebuie oprit definitiv. Folosirea unei franghii in locul barei transversale nu este permisa. Daca bara transversala s-a reparat, jocul se va relua cu o minge de arbitru de pe locul unde se afla mingea in momentul intrruperii jocului.

Decizia 2
Stalpii portilor si bara transversala trebuie sa fie din lemn, metal sau din alt material aprobat. Forma lor poate fi patrata, dreptunghiulara, rotunda sau eliptica si nu trebuie sa prezinte un pericol pentru jucatori.

Decizia 3
Orice fel de publicitate comerciala, reala sau virtuala, este interzisa pe terenul de joc sau pe materialul care echipeaza terenul (incluziv plasele portilor si suprafetele pe care acestea le delimiteaza pe pamant), si aceasta din momentul cand echipele intra pe teren si pana cand il parasesc la pauza, si din momentul intoarcerii lor pe teren, pana la finalul jocului. In special se interzice aplicarea oricarui material publicitar pe pori, plase, steaguri sau suportii acestora. Nu vor putea fi fixate pe aceste echipamente obiecte care nu au nici o legatura cu fotbalul (camere de luat vederi, microfoane, etc.).

Decizia 4
Este interzisa orice fel de publicitate pe pamant in interiorul suprafetei tehnice sau la mai putin de 1 m de la linia de margine. De asemenea, nu este autorizata nici o forma de publicitate in suprafata cuprinsa intre linia de poarta si plasele portii.

Decizia 5
Reproducerea, reala sau virtuala de embleme ale FIFA, confederatiilor, asociatiilor membre, ligilor, cluburilor sau al altor asociatii este interzisa pe terenul de joc si pe materialul care echipeaza terenul (inclusiv pe plasele portilor si pe suprafetele pe care le delimiteaza pe pamant) in timpul intregii durate a jocului asa cum s-a mentionat la Decizia 3.

Decizia 6
Se poate trasa o linie in exteriorul terenului de joc, la 9,15 m de la arcul de cerc de la coltul terenului, perpendiculara pe linia de poarta, pentru respectarea distantei la executarea loviturii de la colt.

Decizia 7
Cand suprafetele artificiale sunt folosite pentru disputarea unor jocuri intre echipele reprezentative ale unor asociatii nationale afiliate la FIFA sau in cadrul unor competitii inter-cluburi, suprafata de joc trebuie sa intruneasca cerintele impuse de FIFA Quality Concept for Football Turf sau International Artifical Turf Standard, cu exceptia cazurilor in care FIFA acorda o derogare speciala.

Decizia 8
Suprafata Tehnica trebuie sa corespunda normelor aprobate de International F.A. Board, care sunt prevazute in acest regulament.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 6.3/10 (4 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Fotbal - Terenul de joc, 6.3 out of 10 based on 4 ratings

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


three − = 1