Online
2 Vizitatori
Parteneri

Potrivit unor studii recente, kilogramul a luat în greutate în ultimii ani, ceea ce înseamnă că oamenii sunt puţin mai uşori decât cred.

Unitatea standard a greutăţii kilogramului, cunoscută sub numele de Prototipul Internaţional al Kilogramului (IPK), are o greutate mai mare decât în momentul în care a fost introdusă, în 1875, susţin cercetătorii. Acest lucru se datorează particulelor poluante microscopice care s-au lipit de modele originale de platină.

Se pare că masa adăugată în cei 137 de ani este de câteva zeci de micrograme, scrie “The Guardian”. Unitatea originală IPK este o bucată de platină care este ţinută la Biroul Internaţional al Greutăţilor din Paris. Patruzeci de replici ale originalului au fost făcute în 1884 şi au fost distribuite în lume.

Experţii de la Universitatea din Newcastle susţin că industrializarea şi poluarea au contaminat suprafeţele modelelor. Nu se ştie exact cu ce greutate s-a “îngrăşat” fiecare model, însă acest lucru ar putea afecta nivelul standard.

Profesorii  Peter Cumpson şi Naoko Sano au folosit un Spectroscop cu fotoelectroni şi raze X – singurul aparat de acest fel din lume – pentru a analiza suprafeţele kilogramului standard şi au descoperit că acestea sunt învelite cu un “bronz” de raze ultraviolete şi ozon.

“Este vorba de mai puţin de 100 de micrograme, însă e o modificare importantă, deoarece orice schimbare poate avea un impact important la scară mare. Dacă unitatea de măsură ia în greutate, trebuie să înţelegem perfect acest proces şi să ştim cum ne afectează”, a spus profesorul Cumpson.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.2/10 (6 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +2 (from 2 votes)
Fenomen ciudat. Kilogramul, din ce în ce mai greu, 9.2 out of 10 based on 6 ratings

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


7 − seven =