Online
2 Vizitatori
Parteneri

Când vedem Luna ce răsare sau Soarele ce apune la orizont ne minunăm de dimensiunea lor mult mai mare decât atunci când le-am observa în înaltul cerului. Această diferenţă este doar “aparentă”, adică este vorba doar despre o iluzie optică. Niciun principiu fizic nu justifică de fapt acest fenomen: distanţa de la steaua respectivă la observator rămâne neschimbată, inclusiv eventualele teorii privind refracţia cauzată de aerul mai dens din atmosfera inferioară poate justifica numai o distorsiune a imaginii, dar nu și o mărire a sa.

Iluzia optică nu se datorează, după cum mulţi cred, unui tip de comparaţie pe care ar face-o creierul nostru, și anume, să compare Luna sau Soarele cu case, copaci şi munţi la orizont, care vis-a-vis de acestea ar părea mult mai mari. De fapt, iluzia se produce și în cazul în care orizontul nu are obiect a cărui dimensiune poate fi comparată cu Luna sau cu Soarele (de exemplu, marea).

Motivul real este legat de psihologia umană: omul are mari dificultăți în a creiona infinitul şi aproape invariabil își imaginează cerul ca pe un acoperiș nu prea înalt. Orizonturile, în schimb, din experiența directă, sunt îndepartate și greu de ajuns. Din acest motiv, atunci când vedem Soarele sau Luna răsărind la orizont rămânem uimiți de mărimea lor, absolut la fel ca întotdeauna, dar exagerate în comparație cu ce creierul nostru s-ar fi de aşteptat, considerându-le, eronat, mai departe decât sunt în realitate pe cer.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.0/10 (3 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
De ce Luna și Soarele se văd mai mari la orizont?, 7.0 out of 10 based on 3 ratings

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


5 − = four