Online
1 Vizitator
Parteneri

Polul Sud se află în mijlocul Antarctidei, un continent pur și simplu din uscat, acoperit cu un strat de gheață cu o grosime medie de 1600 de metri. Polul Nord în schimb se află în plin Ocean Arctic, deasupra căuia s-a format o calotă de ghețuri perene, de o grosime de cel mult câțiva metri.

La Polul Nord deci, apa mării are un efect de îmblânzire însemnat, neavând niciodată o temperatură mai mică de -2°C. Acesta este principalul motiv pentru care temperaturile, chiar dacă foarte rigide, nu sunt atât de reci ca la Polul Sud. Iarna au fost oricum atinse -58°C, în schimb vara oscilează între -10°C și 10°C.

Polul Sud, în afară de faptul că este departe de mare, se află la o altitudine mare: Continentul Antarctic, considerând masa ghețurilor care acoperă suprafața, este continentul în medie cel mai înalt deasupra nivelului mării. Deci efectul mării asupra climei este aproape nul și cum este cunoscut, cu creșterea altitudinii temperatura aerului scade. Zonele din centrul Antarctidei au temperaturi medii anuale sub -50°C. La Vostok, baza rusă cea mai apropiată de Polul Sud, a fost înregistrată cea mai joasă temperatură dintotdeauna: -89°C.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.5/10 (17 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 13 votes)
De ce la Polul Sud este mai frig decât la Polul Nord?, 8.5 out of 10 based on 17 ratings

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


− 1 = seven