Online
2 Vizitatori
Parteneri

După cum se ştie, longitudinea se determină calculând distanţa spre est sau vest de la primul meridian (zero), sau de la meridianul Greenwich. Dar de ce și de cand s-a decis sa se adopte ca meridian 0, meridianul Greenwich? Decizia a fost luată în octombrie 1884 în timpul Conferinţei Internaţionale a Merdianelor, organizată la Washington de preşedintele Statelor Unite, Chester Arthur. Au luat parte la aceasta conferinţă reprezentanţii a 25 de naţiuni. Conferinţa a fost necesară pentru a se ajunge la o conventie , acceptată universal, care să pună capăt diferitelor standarde utilizate în lume pentru cartografie şi pentru navigaţie.

De fapt, până în 1884, erau utilizate în funcţie de ţări, diferite meridiane fundamentale:  meridianul de Fier( insulele Canare), acela de la Paris, acela de la Greenwich, din Monte Mario de la Roma, Pisa, Copenhaga, Ierusalim, San Petersburg şi Filadelphia.

In acel moment trebuia chiar să se stabileasca un acord.

Aşa s-a decis că primul meridian să fie aceala care trecea prin  Observatorul Greenwich, care se găseste la periferia Londrei. Motivul pentru care a fost ales Greenwich a fost și acela de a da o recunoştinţă a funcţiei istorice pentru care a  fost creat în 1675 observatorul: adica să rezolve problema determinării longitudinii pe mare.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.9/10 (10 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +4 (from 4 votes)
De ce a fost ales Greenwich ca primul meridian?, 9.9 out of 10 based on 10 ratings

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


× six = 36