Online
1 Vizitator
Parteneri

Constelaţiile sunt grupări aparente de stele pe bolta cerească. Cele recunoscute de UAI, Uniunea Astronomică Internaţională, sunt 88. Fiecare constelație are limite clare, astfel încât fiecare punct al sferei cereşti aparține unei constelaţii. Datorită acestei subdiviziuni este posbil localiza rapid şi simplu stelele de pe cer.

Acest lucru nu înseamnă că aceste constelatii au o semnificaţie reală în termeni astronomici: aceasta este doar o simplă convenţie. De fapt, ceea ce vedem de pe Pământ este doar un punct de vedere personal. Stele care apar foarte apropiate între ele pot fi separate de distanţe mult mai mari decât altele care, din punctul nostru de vedere par foarte îndepărtate. Acest lucru se datorează faptului că avem o viziune “strivită” de către un spaţiu tridimensional. Dacă te-ai uita la cer din altă parte a galaxiei noastre s-ar vedea o cu totul altă așezare stelară.

De exemplu, gândiți-vă la un observator care din casa lui  se uită pe fereastră  și are în faţa lui trei puncte luminoase: primul este un bec de pe balcon, al doilea este un bec de iluminat public şi al treilea este luna vazută la orizont . Din punctul său de vedere cele trei puncte pot reaminti, o figură bine cunoscută, dar cu siguranţă nu se poate spune că cele trei obiecte sunt aproape una de alta. Un alt observator care este situat într-o altă parte a oraşului cu siguranţă nu ar vedea cele trei puncte în acelaşi mod. Probabil, doar unul din cele trei puncte pe care ar avea posibilitatea sa-l vadă este luna.

Faptul că omul a “identificat”, deja în cele mai vechi timpuri, constelaţii se explică prin pareidolia  sau tendinţa sa automată şi instinctivă de a găsi forme familiare în imagini dezordonate.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.9/10 (7 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +2 (from 2 votes)
Câte constelații sunt în Univers?, 8.9 out of 10 based on 7 ratings

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


six × 5 =