Online
1 Vizitator, 1 Bot
Parteneri

Marea Moartă este în realitate un lac care se află la granița dintre Israel și Iordania în depresiunea El Ghor, cu 395 metri sub nivelul mării. Fiind mai joasă față de nivelul mării este ușor de intuit că Marea Moartă nu poate avea afluenți (care altfel ar trebui să completeze diferența de nivel care o separă de coastele Mediteranei).

Deci apa pe care fluviul Iordan și alți mici afluenți o varsă în Marea Moartă, nu face altceva decât să rămână în lac până se evaporă. Procesul de evaporare este rapid, favorizat de clima extrem de caldă și uscată (circa 50-80 mm/an), astfel apa se transformă în vapori de apă și sărurile se acumulează în lac.

Salinitatea este foarte crescută și crește cu adâncimea. La suprafață lacul este mai puțin sărat, pentru că apa este diluată de curentul Iordanului care cu greu coboară în straturile mai joase. Coborând la 40 metri în adâncime salinitatea devine de circa zece ori mai mare față de cea a oceanelor, 300 grame pe kilogramul de apă. La 100 metri adâncime salinitatea crește la 332 grame pe fiecare kilogram de apă, saturând apa: așadar sarea precipită și se acumulează pe fundul lacului.

O astfel de salinitate nu permite dezvoltarea nici unei forme de viață, nici măcar bacteriană (motivul numelui Marea Moartă). Se admite de aceea că oricine poate să plutească fără nici un efort.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (4 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +2 (from 2 votes)
Cât de sărată este Marea Moartă?, 10.0 out of 10 based on 4 ratings

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


9 − two =