Online
1 Vizitator
Parteneri

Circulaţia vehiculelor pe partea dreaptă sau pe partea stângă a străzii este reglementată de legile specifice ale fiecărui stat. În prezent, circa 66% din populaţia mondială conduce pe partea dreaptă şi restul de 34% conduce pe stânga. Principalele state în care vehiculele se conduc pe stânga sunt Marea Britanie, Japonia, India, Australia, Noua Zeelandă, Indonezia şi diferite state africane, printre care şi Africa de Sud.

În imagine sunt colorate cu albastru.

Motivele istorice care au dus la alegerea unuia dintre cele două sensuri de mers sunt probabil legate de aptitudinile cavalerilor medievali şi modificărilor impuse mai apoi de Napoleon. În practică până la Revoluţia Franceză, în toată Europa era obiceiul ca un călător care întalnea  pe cineva provenind din directia opusă, pe jos, sau călare, să se mute pe partea stângă, în acest mod putând mânui spada cu mâna dreptă, în caz de necesitate. De asemenea în Franţa obiceiul era ca aristocraţii să călătorească cu trăsurile  pe partea stângă a străzii, în timp ce poporul era constrâns să păstreze partea dreaptă.

Revoluţionarii au impus o schimbare acestui obicei şi în 1794 a fost introdusă la Paris legea care stabilea să se menţină partea dreaptă, sau partea poporului.

O dată cu ascensiunea lui Napoleon şi cu cucerirea marii părti a Europei, au fost exportate şi impuse o mare parte din obiceiurile franceze, printre care şi sensul de mers pe dreapta. După unii istorici, Napoleon a ales partea dreaptă pentru că era stângaci.

În mod evident englezii nu s-au conformat cu moravurile duşmanilor, şi apoi au răspândit propriile obiceiuri coloniilor cucerite. În Statele Unite au rămas preponderente obiceiurile coloniilor franceze, olandeze, spaniole şi portugheze, decât cele engleze.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.2/10 (25 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 4 votes)
Care sunt ţările în care se conduce pe stânga?, 8.2 out of 10 based on 25 ratings

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


8 − = three