Online
1 Vizitator
Parteneri

Soarele, steaua care ne dă viaţă, s-a  format cu mai mult de 5 miliarde de ani în urmă. Deoarece se estimează că Big Bang-ul a avut loc cu 13 şi 14 miliarde de ani în urmă, putem spune că Soarele are doar puţin peste o treime din vârsta Universului. După Big Bang, de fapt, s-au format aşa-numitele stele de prima generație (sau populaţia III) care sunt compuse numai din hidrogen si heliu. Datorită dimensiunilor foarte mari, viața lor a fost foarte scurtă, deoarece enorma lor masă a dus la o forță gravitațională extrem de mare, care a accelerat procesul de fuziune nucleară. Stelele din prima generaţie au format metalele cele mai uşoare şi de la dispariția lor s-au format stele de generaţia a doua (sau a populaţia II), care, printre componentele lor aveau, de asemenea, elemente mai grele decât hidrogenul şi heliul. Reacţiile nucleare, prezente în stelele cele mai mari de populaţie a II-a, au dus la formarea tuturor elementelor până la fier, dar numai cu explozia acestora, cum ar fi supernove, au reuşit să formeze și metale grele, cum ar fi cobaltul, uraniu, nichel, aur, etc .

Deoarece sistemul solar este bogat în metale grele, se crede că acesta  să fi fost format prin prăbusirea unui nor protostelar, produs de explozia unei supernove, generat de o stea foarte veche de populaţie II.

Prin urmare, în conformitate cu această teorie, Soarele nostru este o stea din generaţia a treia (sau a populaţiei III), ca majoritatea stelelor cunoscute.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.7/10 (9 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +3 (from 5 votes)
Când s-a format Soarele?, 8.7 out of 10 based on 9 ratings

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


6 × three =